Gippsland Rotary Centenary

Click here to view a reference from Ken Peake (Chair, Committee of Management, Gippsland Rotary Centenary House Inc) in relation to this project.

We are very proud to be involved in the construction of the Gippsland Rotary Centenary House, located between Traralgon and Morwell in central Gippsland, eastern Victoria. Initiated by Rotary to commemorate 100 years of Rotary service and operated by a volunteer committee of management, it provides accommodation for patients attending the Gippsland Cancer Care Centre at Latrobe Regional Hospital for cancer treatment. Having quiet, peaceful, purpose-provided accomodation within easy walking distance of the treatment centre, eases the stress of travel and treatment for cancer patients.

Stage 1 of the building, with 8 rooms, was opened on September 2006. We completed stage 2 in early 2012, bringing the total to 17 large motel style 2-bed ensuite units. Architect Audun Pedersen continued the theme of his original stage 1 building, with classic solid red bricks, corbel window sills and surrounds, slump glass frameless automatic entrance door, contrasting graphite curved brick feature walls, warm timber eave and soffit linings, and highlight ceilings.

The Committee of Management were very keen to get the project finished as soon as possible. In addition, patients using the stage 1 building while undergoing treatment had to be considered. The building was built with many internal double brick walls, with very deep footings, and incorporated fire and smoke walls and doors to seperate each suite from the next. There were also the usual challenges with connecting a complex roof structure to the existing building’s architectural roofline.

Every job has its challenges, but this was no problem for the Kingbuilt Commercial team. Since noise was a particular concern for this project, we used a very modern 20-tonne excavator to bore the footings, which was very quiet. The caretaker and residents of the Stage 1 building commented that the noise was almost inaudible from inside the building only a few metres away. We took care to schedule noisy operations at certain times of the week when the building was empty. We made sure that the access walkway to the cancer treatment centre was always open.

Our foreman took advantage of the long building structure to overlap the trades to schedule trades simultaneously in different sections, to save time. Our clients liked our modus operandi so much that they added many items to our contract scope of works, including the entire landscaping works, and many modifications to the stage 1 building. Even with this added work, we finished the project ahead of schedule.

Click here to read the testimonial of Ken Peake, Chairman of the Rotary Centenary House Committee.

Images